2019 ODY Belgesi Nedir?
2019 ODY Belgesi, Yetki belgelerine sahip firmaların yetki belgeleri dahilinde 1 veya 1 den fazla ODY Belgesine sahip orta düzey yönetici bulundurmaları veya kendilerinin bu belgeyi almaları gerekmektedir.
Kimler Alabilir?
ODY almak için en öncelikli şart mezuniyet şartıdır. Orta okul mezunu tüm herkes alabilir.
Ne İşe Yarar?
ODY taşımacılık yapan (yolcu veya yük) firmaların bulundurması zorunlu belgedir. Hem firma sahipleri bu belgeyi alarak cezai işlemlerden muaf olurken aynı zamanda genç kardeşlerimiz içinde bir iş istihdamı oluşturmaktadır.
Kaç Çeşit ODY Vardır?
4 Çeşit ODY bulunmaktadır.
- ODY 1 : Uluslararası Yolcu Taşımacılığı yapan firmalara
- ODY 2 : Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı yapan firmalara
- ODY 3 : Uluslararası Yük Taşımacılığı yapan firmalara
- ODY 4 : Yurtiçi Yük Taşımacılığı yapan firmalara
yetki belgeleri dahilinde alması zorunlu olan ODY çeşitleridir.
Kapsamları Nelerdir?
ODY 1 Belgesi alanlar ODY 2 Belgesi, ODY 3 Belgesi alanlar ODY 4 Belgesi almış sayılırlar.
Eğitim Muaf Şartları Nelerdir?
ODY Eğitim Muaf Şartları çok karıştırılıyor. Yönetmelikle açıkça belirtiği üzere bu bölüm ve bölümlerden mezun olanlar için geçerlidir. Her 4 yıllık fakülte mezunu birey eğitim muafiyetinden faydalanamaz malesef.. Ayrıca eğitim veya sınav muafiyet olan bireylerin fiyatları da yarı oranında değişiklik göstermektedir. Buyurun yönetmelik;
Sınavsız ODY Belgesi Nasıl Alınır?
Sınavsız ODY almak için öncelikle 25.02.2006 tarihinden önce geriye dönük 3 yıllık SGK Dökümü ve Sicil Gazetesinde imza yetkilisi olduğunuza dair belgeleri Ulaştırma Bakanlığı bürolarına ibraz ederek ODY Sertifikasına sahip olabilirsiniz.
Gerekli Evraklar Nelerdir?
ODY Gerekli Evraklar, ODY kayıt, ODY Başvuru yaparken sizden istenilecek evraklardır. Şunlar;
- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf
- Ehliyet ve Kimlik Fotokopisi (Ehliyet zorunlu değildir.)
- Diploma ve Sabıka Kaydı (Diploma en az ortaokul düzeyinde olmalıdır.)
Nasıl Alınır?
Öncelikle 2017 itibariyle Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan Ulaştırma Hizmetleri veren bir kuruma Gerekli Evraklarınız ile birlikte ODY Başvurusu yapmanız gerekmektedir. Başvuru ardından yapılacak eğitimlere katılmanız başarılı olma oranınızı yükseltecektir. Eğitimlerin ardından 1 ay içerisinde sınavınız gerçekleşir ve sınavdan başarılı olmanız halinde E-Devlet sistemi üzerinden ODY Evrağınız size tanımlanmış olacaktır. Belge oluştur kısmında belgenizi oluşturabilirsiniz.
Çalışanı Nasıl Firmamda Gösterebilirim ?
ODY Belgesini kendi adınıza alamadıysanız, çalışanınızın SGK’sı sizin firmanızın üzerinden yatırılması gerekmektedir. Cezai işleme maruz kaldıysanız bu durumu ve SGK dökümü ile Ulaştırma Bakanlığı bürolarına gidebilirsiniz.
Hangi Firmalara Zorunludur?
Yetki belgeleri; K1 Yetki Belgesi, K3 Yetki Belgesi, R1 Yetki Belgesi, R2 Yetki Belgesi, N1 Yetki Belgesi, N2 Yetki Belgesi, C2 Yetki Belgesi, C3 Yetki Belgesi, D1 Yetki Belgesi, D2 Yetki Belgesi, L1 Yetki Belgesi, L2 Yetki Belgesi, P Yetki Belgesi türlerinden herhangi birine sahip olan kurumlar veya kuruluşlarda en az 1 adet ODY Belgesine sahip olan personel istihdam edilmesi zorunluluğu bulunmaktadır.
Cezalar nedir?
ODY cezaları, Ulaştırma Bakanlığı tarafından yetki belgeleri dahilinde belge bulundurmayan kurumların açılışından 6 ay sonra (bu süre ODY alınması için tanınan taahhüt süresidir) firmalara 850 – 10.000 TL ye kadar ve geçici durdurma gibi cezai işlemler uygulanmaktadır.